Åssiabanen 1949-2006

Postet av Åssiden IF - Fotball den 4. Jan 2007

Gressbanen har i hele 57 år vært et viktig samlingssted for gamle og unge innbyggere i bydelen vår. Banen er en viktig del av klubbens historie, dette synes jeg er viktig å markere nå som gressbanen blir ”ny”. Den videre historien om banen vil i fremtiden bli historien før og etter fornyelsen i 2007.

Åssiabanen 1949-2006

Det har alltid vært sagt og ment noe om Åssiden IF i fotballmiljøet i Drammen. Noen mener at vi er noe spesielle, til tider også noe vel egenrådige. Kanskje vi er litt annerledes enn mange andre, men dette er noe som ikke behøver å bli til noe negativt. Jeg mener vi bør være stolte av denne oppmerksomheten. Dette tyder på at vi alltid har hatt en sterk lokal tilhørighet, med begge beina godt forankret på Åssiabanen. La oss holde på denne verdien, stå sammen i alle utfordringene klubben står ovenfor i fremtiden.

Åssiabanen har vært og er viktig for samhold, miljø og tilhørighet for ÅIF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny kunstgressbane på Åssiden.

Åssiabanen vil i fra våren 2007 stå frem med et nytt ansikt. Topp moderne kunstgressteppe med flomlys vil erstatte det over 50 år gamle gressteppet på banen. Anleggsmaskiner og mannskap hos entreprenør Bane og Vei har jobbet på spreng nå i høst og vinter for å gjøre mest mulig klart til den siste finpussen som vil skje på vårparten 2007. Ønske og mål fra Drammen Kommune/byggherre er at det nye anlegget vil ferdigstilles i mai måned 2007.

Åssiabanen omgjøres fra naturgress til kunstgress. I bakgrunn sees "Fisico" og stadionuret. I forgrunn sees restene av det berømte gjerdet rundt banen.

Banen med ”Eplehagen” og Bingen.

Vi kommer til å få et fantastisk fotballanlegg i bydelen. En topp moderne kunstgressbane fra neste år vil legge den siste brikken på plass. I 1987 var deler av ”Eplehagen” klart til bruk (klubben 50 år). I 2004 ble en flott ballbinge ferdigstilt, etter en kjempe innsats fra ”eldres avdeling” og Erik J. Eriksen som den store pådriver. Et prosjekt som helt ble finansiert av klubben. Sommeren 2006 ble ”bane 2” oppgradert og fikk et nytt og flott gressteppe, samtidig håper vi at ”bane 3” også vil få en oppgradering i nærmeste fremtid.

 

Endelig vår tur!

Åssidens medlemmer ønsker den nye kunstgressbanen velkommen. Dette er en etterlengtet tilskudd, som er viktig for aktiviteten som gjøres for barn og ungdom på Åssiden.

 

Viktigheten med en kunstgressbane i bydelen tror jeg vi ikke ser omfanget av enda. En trygg og god plass for de yngste, med ett levende og godt miljø i bydelen som klubben vil være en viktig del av. Det blir spennende og se utviklingen av veksten på antall barn og unge som klubben allerede har hatt de siste årene. Til eksempel hadde vi i år 2000 15 lag i aldersbestemte klasser, nå i 2006 var det meldt på 34 lag.

Jobben godt i gang. Dreneringsgrøfter er ferdig, ingen vei tilbake. Banen skal være klar april/mai 2007.

Åssiden IF 70 år i 2007!

Klubben har 70 års jubileum i 2007. Ferdigstillelse av topp moderne kunstgressbane samme år er en flott gave fra Drammen Kommune til både idrettsforeningen og bydelens innbyggere.

 

Noen ord om Åssibanens historie som kamparena.

Det mange ikke vet, er at før Åssiden etablerte egen bane, ble hjemmekampene spilt på grus bak Gulskogen cellelosefabrikk.

Mange gode minner fra Åssiabanen, her ved juniorlaget i NM kamp 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men etter hardt arbeid og mange timers dugnadsarbeid av klubbens medlemmer, skulle Åssia endelig få sin egen bane i 1949. Da var Åssia under Lier Kommune. Åssia ble en del av Drammen kommune i 1951. Banen ble etablert før klubbhuset kom, så noe garderobeanlegg fantes ikke. Gamle ”dassen” på Åssiden skole ble ombygd og fungerte som garderober i mange år. Det er fortalt at i 1959 kom storlaget Sandefjord med Thorbjørn Svendsen i spissen på besøk til Åssia for å spille cupkamp. Overraskelsen var stor da de ble henvist til ”dassen” for å gjøre de siste forberedelsene til kampen, som forresten endte 1-0 til Sandefjord etter ekstraomganger.

På en praktfull dag 9. juli 1949 vaiet flaggene på stadion for første gang. Første kamp som ble spilt på den nye banen var mellom Åssiden og Solberg. Av spillerne som var med på åpningskampen for Åssiden kjenner vi igjen mange kjente etternavn: Moen, Jørgensen, Ellingsen, Olafsen og Olsen. Den eneste som fortsatt er å treffe av spillere fra åpningskampens er Hans Jørgen Jørgensen. En herremann som en fortsatt er svært aktiv i klubben. Sterke meninger og med engasjement for klubben som han har gitt mye av sin tid til.

 

Prøver her å oppsummere hendelser og litt historie rundt som har skjedd på stadion.

Sikkert mye mer som kunne blitt nevnt. Det uteglemte får vi huske på og ta med i en senere anledning.

 

På 50 og første halvdel av 60 tallet er en spennende lesning. Spennende i den forstand

at mange lokale lag kjempet for å rive seg løs og overta fotballhegemoniet i Buskerud.

Dette gjorde at det ble spilt viktige oppgjør på stadion mot lag som DBK, Strømsgodset, Skiold og Mjøndalen. Det er nevnt at disse oppgjørene kunne bli vel tøffe, samt høy temperatur med mye folk på kampene.

 

Fra midten av 60 tallet og ut på 70 tallet spilte klubben i gamle 3 div (landsdels) og 4 div (distrikt). Med to nedrykk før opprykket kom i 1972 som resulterte at resten av perioden ut 70 tallet og frem til sesongen 1988 spilt 3 div kamper på stadion. Hele 16 sesonger på rad ble det spill på det 3. høyeste nivået.

 

I begynnelsen av 80 tallet ble bilder fra ”gamle stadion” publisert i hele fotballgale Europa. Året var 1981 og det var duket for seriekamp mellom ÅIF og Snøgg fra Notodden. Dessverre var ikke dette noe positiv hendelse, medias oppslag hadde lite eller ingenting med de sportslige prestasjonene og gjøre. Men spør du åssiafolk som opplevde denne hendelsen, vet alle at hjemmelaget vant 3-1.

 

”Best i byen” var det noe folk pratet om i starten av 80 tallet. Drafn, DBK, Strømsgodset og Åssiden kjempet om denne tittelen. Mange tette oppgjør, med sterke følelser og harde tak ble disse kampene utkjempet på Marienlyst og Åssiabanen. Etter en kort nedtur helt på slutten av 80 tallet begynte en formidabel klatring i systemet helt i slutten på 80 og inn på starten på 90 tallet.

 

1993, 1. Div.

For første gang i historien kunne ÅIF ønske motstandere i den nest høyeste divisjonen velkommen til kamp om viktige poenger på ”gamle Åssiabanen”. Det var det gode året 1993.

Seriekamper mot bla. Strømsgodset, Mjøndalen og Vålerenga ble utkjempet innenfor det beryktede gjerdet rundt banen. Banen ble gjort 3 m smalere pga sikkerhetsbestemmelser.

Vi vet at mange av Åssidens motstandere gjennom flere år har ønsket en større margin mellom sidelinje og gjerde. Etter 93 sesongen ble det 5 år med 2. div spill på stadion. Før turen gikk ned en divisjon i 1998. Fra 99 og frem til i dag har gressbanen vært arena for spill i 3. div. (fjerde øverste nivå).

 

Norgesmesterskap.

Når det gjelder NM kamper på stadion så er vel 3 runde mot Brann i 1977 en av klubbens store fest dager. Ett fullstappet stadion med over 3000 (tre tusen) tilskuere tilstede. Åssiden holdt følge med Brann under hele kampen. Men hjemmelaget måtte dessverre se seg slått med 0-1 til slutt.

Nevner her noen kamper i Norgesmesterskapet som er spilt hjemme på Åssiabanen.

1959 1. runde Åssiden tapte kun 0-1 e.e.o . Sandefjord var finalister dette året.

1960 2. runde omkamp mot Odd. Odd var finalister dette året.

1974 3. runde mot MIF.

1977 3. runde mot Brann.

1980 2. runde mot Fredrikstad.

1982 2. runde seier over Lyn (Tap 3. runde mot Lillestrøm på Åråsen).

1986 2. runde tap på straffekonk mot Vålerenga.

 

Klubben har greid og kjempe seg frem til 3. runde i cupen 5 ganger. 1969-74-76-77-82.

 

Storklubber…

Nevner herunder noen av de ”store” klubbene som har prøvd å bite fra seg mot bydelsklubbens lekegrind. Lillestrøm – Lyn – Odd – Ham-kam – Skeid – Fredrikstad – Strømsgodset – Mjøndalen – Brann – Vålerenga – Stabækk – Kongsvinger  - Sandefjord – Ørn.

 

Landslag

Norges A og ungdomslandslag har også vært gjester på stadion. Vet at barna både på Aronsløkka og Åssiden skole ”fikk innvilget” fri for og kunne overvære treningen til sine store helter.

 

Åssidens landslagsspillere

Klubben har 6 stk spillere som har hatt æren av å ha spilt med det norske flagget på brystet,

samtidig som de representerte Åssiden IF.

 

Vi har spurt om de kunne dele noen minner i fra Åssiabanen med oss.

 

Kaare Åsgaard

Kampene rundt opprykkene i 56-63-72 nevnes raskt. Spesielt siste kamp mot Slemmestad i 1972. Med seier i denne kampen ville gi opprykk for Åssiden på bekostning av motstanderen. Dette vet vi endte med en 1-0 seier på straffespark ved Tore Folkedal. Straffa gikk stolpe inn. Dette opprykket ga klubben 16 år i tredje høyeste nivå. Kåre nevner også serieåpningen mot Ham-Kam på Åssiabanen i 1963. Dette var spesielt da det var første gang klubben spilte på dette nivået (3 div). Det må også nevnes at Kåre var  med på opprykket til 1 div med klubben, da som oppmann for A-laget.

 

Knut Wernersen

Vanskelig og plukke ut noe spesielt, det er så mye fine minner sier Knut

Men nevner lokaloppgjørene på Åssiabanen som artige opplevelser. Den gang var det mye folk på kampene, på enkelte av oppgjørene kunne det komme bort imot 1000 tilskuere.

Kvalifiseringskampene mot Sagene i 1958 nevnes, har var vi nære på. Alt lå til rette til og sikre klubben opprykket på hjemmebane. Men som vi vet ble det Sagene som tok steget opp

til 2 div (landsdel).

 

Arild Mathisen

Gode minner fra dugnadsarbeidet i forbindelse med bygging av klubbhuset er noe Arild ikke glemmer. Når det gjelder det sportslige nevner Arild en spesiell kamp som endte med beskyldninger og et frynsete naboskap i ettertid. MIF og DBK kjempet om opprykk dette året.

I siste kamp på Åssiabanen møttes ÅIF og MIF, og med seier til åssiagutta her ville gitt DBK

opprykket. Det ville seg ikke sånn, MIF vant kampen på banen og kunne ta steget opp en divisjon. Til stor fortvilelse for våre naboer DBK.

 

Arne Dokken

Arne nevner et spesielt minne fra banen som ung og spille . Han ønsket å spille mest mulig fotball, og banen ble benyttet til å øve på skudd mot mål. Dette ble selvfølgelig ikke akseptert av banemester Ragnar Jørgensen (”bestefar”). Med god utsikt opp til Dr. Narverudsvei mente Arne han hadde en viss oversikt i forhold til Ragnars bevegelser. Det som ofte ble problemet var å holde orden på skiftordningen på Buskerud papirfabrikk der Ragnar jobbet. Da Ragnar kom ned Buskerudveien på sykkel på vei hjem fra jobb, ble det ofte problemer. Det er ikke få ganger jeg måtte løpe fra Ragnar, nevner Arne.  Men dagen derpå var han på plass utpå banen igjen og øvde.

 

Jan Hansen

Seriekampen mot Snøgg i 1981 sier Jan raskt. Dette ble ekstra spesielt da den involverte spilleren var en medspiller og romkamerat når de spilte landslagskamper sammen. Av de mer trivelige historiene er når Bjørn Sunne satte seg på klipperen midt under treningen og mente at a-laget kunne vente og gjøre siste del av treningen når han var ferdig. ”Fisico” blir også nevnt, disse karene kunne være nådeløse! Jeg dro av meg drakta og tilbød en av ”gutta” å fullføre kampen for meg. Det ble stille, men bare i 2 minutter, nevner Jan.

 

Olav Gjesteby

Alle gode minnene som yngre spiller er en av det Olav minnes godt. Et annet minne som settes høyt var å spille om opprykk til 1. div i 1992 med Åssiden. Olav nevner også hendelsen på banen i 1981, med alt oppstyret som fulgte med dette. Det er mange ting en kan nevne, sier Olav. Men personforvandlingen til Roar Torgersen hver gang han krysset sidelinja og gjorde seg klar til kamp, vil aldri bli glemt, samt engasjementet fra ”Fisico” i nordre hjørne er artig å ha opplevd .

 

Junoravdelingen

Historien om jr-avd. fotball er også historien om Evald Theie. Evald satt ved roret fra 1945 til 1977. Systematisk trening og kamper ble det først i 1949 ved at klubben fikk sin egen bane.

Løkkefotball er et kjent begrep på Åssiden. Tidlig ble det spilt fotball på steder som Berskaugtomta, Myra og Aronsløkka. I senere tid har vi Stjerna, Kjærkejordet, Gulfen, Møllerbanen og Yrkesskolen.

Tilrettelegging for de yngste i bydelen har alltid vært en viktig sak for klubben. Gode resultater har da også dette viktige arbeidet gitt over mange tiår. Ikke bare med tanke på resultatet på banen, men også den jobben som er gjort med å skape trygghet og tilhørighet for barn og unge i bydelen. Her har Åssiabanen vært og er et viktig samlingssted for de yngste i klubben. Arrangementer på banen har det ikke vært mangel på siden åpningen. Kamper om kretsmesterskap, avdelingsmesterskap, Adidas cup, Ligo Cup, Borg Cup og juniorkamper i NM er noe som kan nevnes. I tillegg til dette har klubben egen Cup for 7`er og 5`er fotball hvert år. 2007 blir vel det 15. året på rad denne cupen arrangeres. Aktiviteter som fotballskoler, trenerkurs og talentsamlinger har også utgangspunktet på Åssiabanen.

Med en bydel i kraftig vekst på 60 tallet og 70 tallet ble det trangt om plassen kun med en bane. Men den lå der og tok i mot de unge spillerne, det var alltid noe spesielt og få lov til og spille på banen. Det har det vært for spillere i junioravdelingen helt frem til i dag.

Men det var godt Eplehagen kom og kunne avlaste banen i 87, tenk hvordan hverdagen til fotballen på Åssiden ville ha vært uten grusbanen og banene i eplehagen.

 

 

Damefotball

Klubbhistoriens første offisielle senior damekamp på stadion ble spilt i 1982. Laget spilte i distriktets 3 div. Etter denne perioden på 4 år har klubben hatt senior damelag i to korte perioder til. Slik det ser ut i dag med arbeidet og rekrutteringen, bør det være muligheter for en mer stabil og vedvarende periode med damefotball i klubben.

 

Banemesterne

Når det gjelder ”gamle stadions” belastning over alle disse årene, er det utrolig at banen pr 1. august 2006 var i den gode forfatning den var. Noe oppgraderinger med innfelling av nytt gress og lignende har det vært gjennom tiden. Men den største jobben var totalrenovering allerede i 1951 kun etter 3 års bruk. I 1966 sto nye mål av med runde stenger av glassfiber og nylonnett på plass til sesongåpningen, de gamle firkantede målstengene i tre var blitt historie. Denne moderniseringen ble finansiert av ”papirkomiteèn” og foreningen.

 

Banemesteren har i all tid vært en viktig del av banens daglige drift. Klargjøring, klipping og merking m.m.. Etter at klubben fikk egen vinterbane, først Kefasbanen så Åssiden grus, ble også dette en jobb som krevde mye tid. Også i vinterhalvåret var og er det stor aktivitet. Banemesterne var høyt respekterte mennesker. Alltid synlige og hørbare i miljøet. Ikke alltid like populære pga sine avgjørelser. Men dette har vært nødvendig for og kunne presentere en god kamparena. Vil her nevne noen av de ”store” banemestrene som har lagt ned mye tid på anlegget. Haradl Aas, Ragnar Jørgensen ( ”bestefar”, æredsmedlem ), Cato Carlsen og ikke minst Bjørn Willy Sunne. Her må også banekomiteèn i den første perioden, samt eldres avdeling i senere tid berømmes for stor innsats i forbindelse med arbeid med økonomi og vedlikehold på og rundt banen.

 

Klubbhuset og Pressehuset

Første del av klubbhuset sto ferdig i 1959 etter stor dugnadsinnsats av klubbens medlemmer.

Det har i etterkant vært to utvidelser av bygget. Videre utvidelse av eksisterende bygg

(1973),  pluss den siste utvidelsen som i dag består av kontorer og garderober (1984).

Pressehuset eller ”hula” ble oppført i forbindelse med 1. divisjonsspill i 1993.

 

Fisico

Noe av de mest beryktede tilhengerne i Drammensområdet har også tilknytning til Åssiabanen. De som har spilt de siste årene i klubben har vel ikke opplevd dette slik som det var i ”gamle” dager. I dag florerer det med navn på supportergrupper over hele landet. Er usikker på når det hele startet på Åssiden, men navnet ”Fisico” vil nok få mange tidligere spillere til og trekke på smilebåndet. ”Fisico” er også navnet på materialbua som ligger øverst oppe i nordre hjørne av banen. Her sto de som ”kunne” mest om fotball på Åssia. I gruppas storhetstid kunne det samle seg ett antall mellom 20-30 som alltid ønsket det beste for klubben, på sin måte. Det verserer en del historier rundt hendelser og episoder på ”Fisico”, men det tror jeg vi lar ligge til en senere anledning.

Om det er noen som vet eller har noen formening på opprinnelsen av navnet, ønskes det en tilbakemelding på dette. Herunder er noen forklaringer som allerede er oppgitt om hvorfor navnet Fisico blir brukt på nordre hjørne av banen.

 

Fisico = pissoar på Italiensk

Fisico = pissikø

Fisico = spesiell tilstand/oppførsel (lokal tilknytning/særpreg

 

”Kumlokket”

”Kumlokket”  ved flaggstanga ved klubbhuset borte! En viktig samlingsplass for diskusjoner om hva som skjer rundt fotballen i klubben. Kanskje ikke alltid like saklig, men engasjementet og temperaturen rundt kumlokket vil ikke bli glemt. Kumlokket var også en strategisk god plass om mann ønsket å gi spillerne ”gode råd” til pause, heller hadde noen ord og dele med spillere og trenere etter kampslutt.

 

Tribunen

Ble hentet fra Marienlyst stadion i slutten av 70 tallet. Bærer preg av flere tiårs slitasje. Kanskje tribunen blir den neste som får en ansiktsløfting på stadionanlegget.

 

Den siste kampen for Åssiden A-lag på Åssiden gressbane

Seniorfotballen satte et verdig punktum for oss alle. Datoen for siste kamp på stadion er 20 september 2006. Motstanderen Vollen ble til tider overkjørt av et godt hjemmelag. Stadionuret viste 90 minutter og de siste poengene var sikret på stadion med en solid 5-3 seier.

 

Noen tanker…

De siste brikkene har falt på plass. Nytt kunstgress og idrettshall i bydelen kommer. Alt ligger til rette for alle som driver med barn og ungdomsarbeid i klubben. Vi har vokst antallsmessig hvert år. Vi må være forberedt på utfordringene som kommer. Da er det viktig å synliggjøre viktigheten av arbeidet klubben gjør i bydelen. Få med seg mennesker som ønsker og bidra både til klubb og ikke minst investere og påvirke sine egne barns vei mot det voksne liv. Jeg mener at vi må fortsette med legge oss på en linje som gjør oss til en trygg og god breddeklubb med tilbud til alle. Men samtidig kunne gi gode utviklingsmuligheter sportslig til de som har et ønske om og nå litt lenger.

 

Med målbevist arbeid over tid er jeg sikker på at det vil komme en bonus i form av sportslig fremgang på sikt. Tørr ikke å gi meg ut på noe tidsperspektiv når det gjelder dette. Vi må være tålmodige, så får tiden vise hvor langt vi kan nå.

Samtidig som vi skal gjøre en god jobb med de yngre i klubben, må vi alle sørge for at klubbens flaggskip får gode arbeidsforhold. Spill for Åssidens a-lag er den første og kanskje eneste målsettingen til de aller fleste av våre yngre utøvere. Som de fleste av oss vet har A-laget i flere av de siste årene variert i prestasjoner og resultater. Det finnes sikkert mange grunner til dette. Men 2006 sesongen ble meget positiv som resulterte med en flott andreplass. Med god blanding av gammelt og ungt synes det som om klubbens a-lags utvikling peker i riktig retning.

 

Til slutt vil jeg på vegne av meg selv og sikkert mange andre takke ”gamle Åssiabanen” for alle gode minner og opplevelser.

 

Ser nå frem imot og kunne oppleve ”en ny” tid med et topp moderne anlegg. Med stor aktivitet og glede på den ”nye” Åssiabanen!

 

 

Gratulerer Åssiden!!                                                 

 

 

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.