NFF krever større satsning på talentutvikling og lokalt utviklede spillere.

Postet av Åssiden IF - Fotball den 6. Mar 2007

NFF lanserer økte krav til lokalt utviklede spillere. Målet er å sikre talentene utviklingsarenaer på høyeste nivå.

Forbundsstyret vedtok i desember 2006 at fra 1. januar 2008 må lagene i Tippeligaen og Adeccoligaen lag ha minst åtte lokalt utviklede spillere av en stall på 25 spillere. Av disse må minst fire være utviklet i egen klubb.

Definisjonen på en lokalt utviklet spiller er todelt: Klubbutviklede spillere må ha vært i samme klubb i minst tre år eller sesonger i alderen 15-21 år. Forbundsutviklede spillere må ha stått i det aktuelle forbund i det samme antall år og aldersgruppe.

Dette er en problemstilling som det ikke bare fokuseres på i Norge. UEFA har viet dette spørsmålet stor oppmerksomhet de siste årene, nettopp på grunn av utviklingen vi ser i store deler av europeisk fotball.

Antall utlendinger øker

Bakgrunnen for vedtaket er at antallet utenlandske spillere i de to øverste divisjonene for menn har økt kraftig de siste årene. Fra 2000 til 2005 har tallet på utenlandske spillere økt fra 55 til 114. I sesongen 2005 hadde kun 38 prosent av de utenlandske spillerne mer enn 50 prosent av maksimal spilletid. Det blir da et naturlig spørsmål om en del av disse spillerne kunne vært erstattet av unge lokalt utviklede spillere uten at det hadde gått utover kvaliteten i troppen.

Forbundsstyret i Norges Fotballforbund har derfor sendt et forslag om økte krav til lokalt utviklede spillere ut på høring til toppklubbene, interesseorganisasjonene og kretsene. Følgende spørsmål ønskes besvart:

  • Hva bør kravet til lokalt utviklede spillere være i fremtiden i norsk toppfotball?
  • Er det andre virkemidler som bør brukes for å sikre vår egen spillerutvikling og stimulansen av lokalmiljøene og lokalklubbene? Hva er i så fall de viktigste virkemidlene?

Inviterer til debatt

- Vi risikerer på sikt å svekke rekrutteringen til A-landslaget og toppklubbene dersom utviklingen vi har hatt de siste årene fortsetter. Vi risikerer også å undergrave norsk fotballs egen satsning på spillerutvikling, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

- Derfor ønsker vi å invitere til debatt om hvordan vi best mulig kan sikre utviklingen av talenter på et høyt internasjonalt nivå, fortsetter han.

Økte krav 

Han mener økte krav til lokalt utviklede spillere kan være en riktig vei å gå. Dersom kravet til lokalt utviklede spillere dobles til 16 i hver klubb, så innebærer det at nivået på antall utlendinger i Tippeligaen totalt sett vil være på samme nivå som i dag. Noen klubber vil imidlertid måtte redusere sine staller med hensyn til antall utlendinger.

- Dersom kravet heves, må klubbene prioritere arbeidet med spillerutvikling høyere, og klubbene må slippe til lokale spillere i større grad enn de gjør i dag. Dette vil bidra til betydelig motivasjon og fokus på kvalitet i arbeidet med spillerutviklingen både i toppklubbene og breddeklubbene, sier Kåfjord som mener det vil være mest naturlig å øke kravet til antall forbundsutviklede spillere.

Utvikles i breddeklubbene

De tre medaljevinnerne i Tippeligaen i 2006 hadde til sammen 70 spillere i sine staller. 17 av disse er utenlandske og 53 er norske spillere. Klubbakgrunnen til de norske spillerne viser at disse 53 spillerne kommer fra i alt 32 norske breddeklubber. Det er en dokumentasjon på at flertallet av norske spillere i Tippeligaen kommer fra en breddeklubb, og dermed vil kvalitetssikringen av en spillers utvikling fra talent til toppspiller avhenge av godt samarbeid mellom breddeklubb, krets, forbund og toppklubb. Dette er i stor grad det den norske modellen innebærer. Ser vi på antall tiltak for målgruppen gutter 13-16 år, så ble det i 2006 gjennomført følgende;

  • 3000 tiltak på sonenivå for totalt 6000 spillere
  • 600 tiltak på kretsnivå for totalt 500 spillere
  • 17 landskamper på G-15 og G-16 nivå for i alt 40 spillere

Mye godt arbeid

I tillegg har 28 av 30 klubber i Tippeligaen og Adeccoligaen ansatt en toppspillerutvikler for spillere i alderen 17-21 år.

- Det gjøres mye godt arbeid på spillerutvikling på kretsnivå i samarbeid med breddeklubbene, i toppklubbene og på aldersbestemte landslag. Øremerkingen av midler til spillerutvikling i den nye overenskomsten mellom NFF og Norsk Toppfotball, vil også bidra til å styrke dette arbeidet ytterligere, sier generalsekretær Karen Espelund i NFF.

Og peker på følgende hovedutfordring:

- Utfordringen fremover er å finne frem til en fornuftig avveining mellom gode utenlandske spillere som hever nivået i toppfotballen, og det å gi våre unge talenter sjansen til å utvikle seg til å bli viktige spillere for toppklubber og landslag, sier Espelund.

Høringsnotatet om lokalt utviklede spillere er nå sendt ut til toppklubbene, kretsene og interesseorganisasjonene. Høringsfristen er satt til 1.5.07. Vedtak og endelig forankring vil gjøres på Forbundstinget i mars 2008.

Kilde: www.fotball.no


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.